Dr. Karmencita PRICOP
Dr. Simona PARAIPAN
Dr. Celine TOADER.

SPIROMETRIE

SPIROMETRIE MEDINTERN

Este o investigatie prin care este masurata capacitatea respiratorie a plamanilor.

Procedura este utilizata pentru a depista afectiunile cornice ale bronhiilor, plamanilor, pentru evaluarea corecta a gravitatii lor si penrtu a le urmari evolutia.spirometrie

Examen care serveste la masurarea volumelor si debitelor pulmonare.

Spirometria este o componenta a explorarii functionale respiratorii (totalitatea examenelor destinate sa evalueze functia respiratorie).

Poate fi utilizata in caz de:

  • pneumonii;
  • bronsite;
  • astm;
  • boli obstructive si restrictive pulmonare;
  • deformari ale cutiei toracice;
  • deformari ale coloanei vertebrale;
  • inainte sau dupa efectuarea unei interventii chirurgicale la plamani sau torace.

Cei ce sufera de diverse afectiuni pulmonare, este necesar sa efectueze spirometria regulat pentru a urmari evolutia bolii sau efcienta tratamentelor administrate.

Inainte de efectuarea investigatiei, ar fi bine sa se evite mesele copioase, bauturile acidulate dar si fumatul cu minim 4-5 ore inainte.

Pacientii care primesc  bronhodilatatoare sau corticosteroizi, este bine sa intrerupa  medicatia cu cel putin 6, 12 sau 24 ore inainte, la recomandarea medicului curant.

Indicatii - Spirometria este utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni cronice ale bronhiilor si ale plamanului (astm, bronhopneumopatie cronica obstructiva, pneumopatie interstitiala, emfizem), pentru a evalua gravitatea lor si pentru a le urmari evolutia.

Contraindicatii: cei ce au suferit recent infarct miocardic sau accident vascular, interventii chirurgicale sau hemoptizii (tuse cu sange).

Tehnica - O sedinta de spirometrie dureaza cel mult cateva zeci de minute. Subiectul este asezat pe scaun cu nasul astupat cu o pensa. El ia in gura un ambou legat printr-un tub flexibil la un aparat de masura, spirometrul. Pacientul respira mai intai normal, apoi inspira si expira pana la ultima suflare. Volumele de aer continute in plamanii sai la diferite momente ale respiratiei sunt apoi masurate corelate fiind cu debitele de aer inspirate sau expirate, pentru a trasa un grafic denumit curba debit-volum; mai este, de asemenea, posibil sa se masoare capacitatea vitala fortata (volumul total de aer expirat dupa o inspiratie profunda), precum si V.E.M.S., adica volumul expirator maxim pe secunda (volumul de aer expirat in cursul primei secunde de expiratie fortata care urmeaza unei inspiratii profunde). Adaugarea la spirometru a unui circuit complementar care utilizeaza heliul permite sa se calculeze capacitatea pulmonara totala (volumul maxim pe care il pot contine plamanii).

Rezultate - Anomaliile constatate sunt clasificate in sindromul obstructiv (debite anormal de mici),

 

 

Contact

Cabinet Medicina Interna MEDINTERN

Adresa: str. Nicolae Titulescu
(Policlinica Municipala)
et. II cam. 93

E-mail:    medintern.buzau@gmail.com

Programari:   0374-053.280

TARIFE