Dr. Karmencita PRICOP
Dr. Simona PARAIPAN
Dr. Celine TOADER.

AUDIOMETRIE

MEDICINA MUNCII

AUDIOMETRIE MEDINTERN

Testul auditiv (audiometria) face parte din examinarea urechii si evalueaza capacitatea unei persoane de a auzi, prin masurarea abilitatii sunetelor de a ajunge la creier. Sunetele sunt, de audiometrufapt, vibratii aflate in mediul inconjurator, de frecvente si intensitati diferite; aerul din canalele si oasele de la nivelul urechii si a craniului, ajuta aceste vibratii sa parcurga drumul dintre ureche si creier, unde sunt "auzite". Testele auditive determina prezenta hipoacuziei (scaderea capacitatii de a auzi), cat de severa este si care este cauza aparitiei acesteia. Testele auditive ajuta la determinarea felului de hipoacuzie, prin masurarea capacitatii sunetelor de a ajunge in urechea interna prin canalul auditiv (aerul - conduce sunetele) si de a se transmite prin intermediul oaselor (oasele – conducatoare de sunete). Majoritatea testelor auditive cer pacientului sa raspunda la o serie de cuvinte spuse pe tonalitati diferite, dar sunt si teste auditive ce nu necesita raspuns.

 

Mod de efectuare


Testele auditive pot fi efectuate in laboratoare specializate, de catre un specialist (audiologist) sau in cabinetul medical de la scoala sau de la locul de munca, de catre o asistenta medicala, un psiholog, logoped sau de catre un tehnician. Testele auditive evalueaza pierderea auzului.

Audiograma cu ton pur

Audiograma cu ton pur utilizeaza un aparat denumit audiometru, ce ruleaza o serie de tonuri prin intermediul unor casti. Aceste tonuri variaza ca nivel (frecventa, masurata in Hertzi) si putere (intensitate, masurata in decibeli). Medicul va controla volumul tonului, reducand puterea pana cand nu mai este auzit de catre pacient. Apoi va mari din nou puterea tonului, pana cand acesta va putea auzi din nou. Pacientul va trebui sa semnalizeze prin ridicarea mainii sau prin apasarea unui buton, de fiecare data cand aude un ton, chiar si atunci cand acesta este foarte vag. Medicul va repeta de cateva ori aceasta operatiune, folosind un ton cu o frecventa din ce in ce mai mare. Fiecare ureche este testata separat. Apoi castile vor fi indepartate, iar pe osul din spatele urechii va fi plasat un dispozitiv ce vibreaza. Pacientul va trebui sa semnalizeze de fiecare data cand aude un ton.

 

Rezultate

Testele auditive sunt parte integranta a examinarii urechii si evalueaza capacitatea unei persoane de a auzi


 

Contact

Cabinet Medicina Interna MEDINTERN

Adresa: str. Nicolae Titulescu
(Policlinica Municipala)
et. II cam. 93

E-mail:    medintern.buzau@gmail.com

Programari:   0374-053.280

TARIFE